sobota 6. prosince 2008

Co bys chtěl(a)?

"Co bys chtěl(a) zažít, udělat před tím než umřeš?"
...díváme se s Da na Fight club. On se dívá potřetí, já poprvé. Film se mi moc líbil. Dotklo se to některých otázek, které aktuálně řeším. Např. toho, zda dělám opravdu to, co chci...
Co je to být ženou... jak si představuji muže... a tak.

Ještě vstřebávám otázky svobody - zodpovědnosti. Opouštět jeden svět, jedny hranice, znamená tvořit jiný svět a jiné hranice. S tím, že si člověk nemůže být jistý, zda uvidí dost daleko a zda alespoň může tušit všemožné důsledky. Ale jinak byl pro mě film hlavně o odvaze. Nebýt motivovaná strachem, ale sílou... a taky láskou :-)

Asi bych měla jít spát, když už je tak pozdě... ale nechce se mi. HLAVA... zítra jí zkusím na větší část dne vypnout... kreslit, plavat, běhat...

Ženy, které běhaly s vlky



Začala jsem pročítat knihu "Ženy, které běhaly s vlky". Moc se mi některé mýty líbí. Je to jedna z těch knih, ke které jsem si dlouho hledala cestu. Vím o ní už několik let, ale vůbec mě nelákala a nebavila... a najednou... !

Líbí se mi třeba příběh o rybářovi, ...o tom, jak na moři ulovil ženu - nejprve kostru, která ležela u dna. Strašně se vyděsil a snažil se před ní utéct. Ale ona byla namotaná do jeho sítí a tak ho "pronásledovala" až domů. Večer se na ní ale zadíval a pocítil něhu, vymotal jí tedy ze sítí, nechal jí odpočívat a sám usnul. Ona se v noci probudila, půjčila si jeho srdce a pomocí něj získala zase maso - tělo. Ten příběh má být o strachu z proměn vztahu. A autorka tu mluví o tom, že do vztahu je nutné pustit třetí bytost "Smrt - ženu - kostru".

"Ve vztahu má roli věštkyně, která ví, kdy nastává v cyklech čas začátků a konců. Jako taková je nejnespoutanějším aspektem vztahu, kterého se muži nejvíce obávají... a někdy i ženy, protože pokud člověk přestane věřit v nutnost přeměny, bojí se také přirozených cyklů růstu a úbytku."

A jak se kniha líbila vám?